Koirien koulutus

Koira on luonnostaan sosiaalinen eläin, ja sen luonteeseen kuuluu olennaisena osana pyrkiä osaksi laumaa. Kaikki koirat vaativat kuitenkin koulutusta, joka auttaa niitä sopeutumaan osaksi laumaansa ja tekee niistä yhteiskuntakelpoisia. Koirien koulutuksen tulee käsittää vähintään peruskäskyt, joiden avulla koira ymmärtää tulla isäntänsä luokse ja pysyä tarvittaessa paikallaan tai lopettaa sen hetkisen toimintansa. Myös hihnakäyttäytyminen on olennaista, erityisesti kaupungeissa. Kunnollinen koulutus on eduksi sekä omistajalle että koiralle, sillä se auttaa tekemään koirista yhteiskuntakelpoisia ja vähentää omistajan stressiä esimerkiksi koiraa ulkoiluttaessa.

Minkälaista koulutusta koiralle?

Koiran koulutuksessa tulee pitää mielessä se, minkä vuoksi koiran on hankkinut. Koiran kanssa on aina ehdottoman tärkeää luoda hyvä ja luottamuksellinen suhde, jossa molemmat nauttivat yhdessäolosta. Kun koira luottaa omistajaansa ja nauttii tämän seurasta, kasvaa motivaatio koulutukseen huomattavasti. Koirat kykenevät usein myös helposti huomaamaan, jos niiden seura tai yhteinen tekeminen on jollekin vastenmielistä, joten omistajan täytyy huolehtia myös omasta motivaatiostaan.

>Mitä pidemmälle koiraa haluaa kouluttaa, sitä enemmän omistajan täytyy käyttää luovuuttaan saadakseen koiransa oppimaan erilaisia käskyjä ja temppuja. Moni koira oppii helposti, kun vain oikea tekniikka löytyy. Yleinen käsitys on, että pennut oppivat uudet asiat helposti, ja onkin totta, että pentujen aivot ovat oppimisen kannalta optimaalisessa vaiheessa. Tästä huolimatta myös vanha koira oppii uusia temppuja, kunhan omistaja jaksaa ne kärsivällisyydellä opettaa.

Koulutus ei saa koskaan pohjautua voimankäyttöön, pelotteluun tai rangaistukseen. Koira oppii parhaiten palkitsemisen kautta, kun se ymmärtää, että toivottu käytös johtaa palkintoihin. Negatiiviseen käytökseen, esimerkiksi näykkimiseen tulee toki puuttua, mutta pohjan tulee olla positiivisen käytöksen opettelussa. Koiraa ei kannata pakottaa mihinkään, pidellä väkisin kiinni, eikä missään nimessä lyödä. Koulutukseen löytyy runsaasti vinkkejä erilaisilta sivustoilta ja oppaista- Niitä voi lisäksi kysellä myös koirakouluista, jotka järjestävät tottelevaisuuskoulutusta ja esimerkiksi pentukursseja, joille osallistuminen on suositeltavaa aivan kaikille.