Rekikoirat

Rekikoirat ovat koiria, joita käytetään valjakoissa apuna paikasta toiseen liikkumisessa. Ne ovat yleistyneet arktisilla alueilla, ja ovat erityisesti alkuperäiskansojen, kuten inuiittien käytössä. Nykyään rekikoira-ajot ovat myös suosittu harrastusmuoto, ja esimerkiksi Lapissa järjestetään runsaasti koirasafareita, joissa koirien kyytiin pääsee ennalta määritetylle reitille.

Tunnettuja rekikoirarotuja

Rekikoirilta vaaditaan kestävyyttä, ja niiden aineenvaihdunta onkin usein melko poikkeuksellinen. Lisäksi valjakoissa koirien on osattava toimia ryhmässä, joten rekikoiran on oltava sosiaalinen ja yhteistyökykyinen.

Alaskanmalamuutti

Alaskanmalamuutti on suuri ja voimakas koira, joka on kehitetty erityisesti raskaiden kuormien vetämistä varten. Se on helposti tunnistettavissa voimakkaan rakenteensa vuoksi. Tuuhea turkki suojaa aluskarvan ansiosta kylmilläkin säillä. Koira on luonteeltaan ihmisystävällinen, mutta se saattaa suhtautua muihin koiriin hieman epäluuloisesti. Vaikka koira on ulkonäöltään melko raskaan ja jykevän oloinen, se on kuitenkin ketterä ja liikkuu helposti epätasaisessakin maastossa.

Samojendinkoira

Samojedinkoira on monipuolinen harrastuskoira, joka on kehitetty alkuperäistarkoituksessaan rekikoiraksi. Samojedin tunnistaa helposti valkoisesta pörröisestä turkista, pystykorvista ja hieman hymyä muistuttavasta perusilmeestä. Samojedi on rekikoirana kestävä, mutta se ei pärjää nopeudessa sulavalinjaisimmille koirille. Luonteeltaan samojedi on älykäs koira, joka on valpas ja huumorintajuinen. Se nauttii suuresti yhteisestä tekemisestä muiden koirien ja ihmisten kanssa. Samojedin omistajat tietävät myös, että kotonakin koira on jatkuvasti mukana kaikessa ja toimii avustajana niin isoissa, kuin pienemmissäkin askareissa.

Siperianhusky

Siperianhusky on tunnetuin rekikoirarotu, ja niitä esiintyy paljon arktisilla alueilla ympäri maailman. Husky on keskikokoinen ja sulavalinjainen ja muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran sutta. Yksi sen merkittävimmistä ulkonäöllisistä piirteistä ovat mantelinmuotoiset siniset silmät, jotka voivat toisinaan olla myös ruskeat tai keskenään eri väriset. Kun siperianhuskylle tarjotaan runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja, se on mitä ihanin perhekoira, joka viihtyy niin aikuisten kuin lastenkin parissa. Siperianhusky ei omaa varsinaista vartioimisviettiä, mutta se saattaa olla pidättyväinen tuntemattomia ihmisiä kohtaan. Kouluttamisessa täytyy löytää oikeat motivaatiokeinot, sillä rotu on kyllä älykäs ja oppivainen, mutta toisaalta melko itsepäinen ja voimakastahtoinen.

Grönlanninkoira

Grönlanninkoira on tyypillinen pystykorvarotu, joka muistuttaa ulkonäöltään muita rekikoiria. Se on melko isokokoinen ja jaksaa vetää painaviakin kuormia. Grönlanninkoira tarvitsee muiden rekikoirien tavoin runsaasti liikuntaa, eikä se sovi pelkäksi sisäkoiraksi. Kun koiran liikunnantarpeesta huolehditaan, se tulee toimeen ihmisten kanssa ja soveltuu myös pienten lasten seuralaiseksi.

Kanadaneskimokoira

Kanadaneskimokoira muistuttaa alaskanmalamuuttia ja se on suurikokoinen ja melko raskasrakenteinen, sitkeä koira, joka pystyy työskentelemään pitkään kovissa olosuhteissa. Koira tarvitsee kunnollisen koulutuksen,

ja on voimakastahtoinen. Se on vieraita kohtaan helposti varautunut ja kiintyy voimakkaasti omaan laumaansa.