Koiran hankinta

Koiraa hankkiessa tulee huomioida monia asioita. Aivan ensimmäisenä päätös koiran hankinnasta tulee tehdä harkiten. Koira elää keskimäärin 8-18 vuotta, ja omistajalta vaaditaan sitoutumista todella pitkäksi aikaa. Koira ei myöskään kasva samalla tavalla itsenäiseksi kuin esimerkiksi lapset, vaan siitä joutuu huolehtimaan samalla tavoin koko sen eliniän ajan.

Omistajan tulee koiraa ottaessaan myös suunnitella valmiiksi esimerkiksi se, kuka koiraa hoitaa, jos omistaja lähtee matkalle tai hänen elämäntilanteensa muuttuu merkittävästi. Usein koirista joudutaan luopumaan esimerkiksi avioeron, muuton, sairastumisen tai työttömyyden vuoksi, ja luopuminen saattaa olla merkittävä takaisku jo muutenkin raskaassa tilanteessa. Nämä asiat kannattaa siis harkita valmiiksi ja keskustella koiran ottamisesta myös lähipiirinsä kanssa.

Koira tuo omistajalleen myös merkittävästi kustannuksia. Sen ruokakustannukset riippuvat luonnollisesti hieman koiran koosta, mutta pienikin koira tarvitsee laadukasta ja ravitsevaa ruokaa, jonka hankkimisesta omistaja on vastuussa. Lisäksi omistaja on velvollinen huolehtimaan myös eläinlääkärikäynneistä ja muusta asianmukaisesta hoidosta.

Hanki koira vastuulliselta kasvattajalta

Kun päätös koiran hankinnasta on harkiten tehty, kannattaa koiraa alkaa etsimään vastuulliselta kasvattajalta. Koiraa ei missään tapauksessa kannata ostaa sokkona, vaan tulee olla yhteydessä kasvattajaan ja käydä paikan päällä katsomassa koiraa. Varmista, että Kennelliiton laatustandardit kasvattajille täyttyvät ja koira on rokotettu ja käytetty eläinlääkärin tarkastuksessa. Kasvattajaan kannattaa pitää yhteyttä myös koiran hankkimisen jälkeen, sillä sieltä on mahdollista saada hyviä vinkkejä esimerkiksi koulutukseen liittyen, ja kasvattajat myös usein kuulevat mielellään kasvattiensa kuulumisia.