Ylipainoiseen koiraan kohdistuu monia riskejä

Länsimainen, usein vähän liikkuva elämäntapa näkyy helposti sekä ihmisten, että eläinten terveydessä. Moni ihminen haluaa luonnollisesti vain parasta koiralleen, mutta ei välttämättä aina ymmärrä, mikä on koiran terveyden kannalta optimaalinen ratkaisu. Koira tarvitsee paitsi seuraa ja rakkautta, myös liikuntaa ja aktiivista tekemistä. Kannattaakin siis vetää omat Nike kengät jalkaan lenkkipolulle, ja suunnata koiran kanssa nauttimaan ulkoilmasta.

Koiran ruokkiminen herkuilla ei ole osoitus rakkaudesta

Lähes kaikki koiranomistajat tietävät syyllisen tunteen, kun itse nauttii herkuista ja koira istuu kauempana tuijottaen haikeasti nappisilmillään. Moni sortuukin tässä vaiheessa antamaan koiralleen herkkuja, hemmotellakseen rakasta ystäväänsä. Tämä onkin toisinaan hyvä teko, mutta kun siitä tulee tapa, alkaa se johtaa ongelmiin.

Koira ei osaa itse säännöstellä omaa syömistään, vaan se on vastuullisen koiranomistajan tehtävä. Liika syöttäminen johtaa ylipainoon, joka pidemmällä kaavalla heikentää merkittävästi koiran elämänlaatua.

Ylipainossa monia riskejä

Ylipainoinen koira kärsii muun muassa nivelvaivoista, jotka johtuvat lihavilla koirilla painon aiheuttamasta kuormituksesta. Varsinkin, jos koiralla on muutoinkin riski saada nivelvaivoja, kannattaa painonhallintaan kiinnittää erityistä huomiota. Koiran ylipaino aiheuttaa myös helposti negatiivisen kierteen, jossa koria saattaa välttää liikuntaa, mikä puolestaan lisää ylipainon riskiä.

Aivan kuten ihmisillä, myös koirilla ylipaino nostaa riskiä diabetekseen, syöpään, korkeaan verenpaineeseen ja hengitystiesairauksiin. Koiraansa voi toki hemmotella, mutta antamalla parhaalle ystävälleen herkkuja päivittäin, voi käydä niin että tekee karhunpalveluksen. Hemmottelu kannattaakin keskittää ennen kaikkea rapsutuksiin ja leikkiin ja jättää herkkujen antaminen harvinaisemmaksi luksukseksi.