Näin teet kodistasi koiraystävällisemmän

Koirat ovat tärkeitä perheenjäseniä siinä missä lapsetkin, joten niiden hyvinvointiin ja terveyteen panostaminen on useimmiten itsestäänselvää. Mikäli kotiin on tulossa uusi koira tai jos muuten vaan pohdit, kuinka kodista saa viihtyisämmän koiran kannalta ja kuinka siitä saa muokattua ylipäätään koiraystävällisemmän, saattavat seuraavat vinkit tulla tarpeeseen.

Lattialla on merkitystä

Jos kotona tepastelee karvatassu jos toinenkin, ei välttämättä paras ratkaisu lattian suhteen ole ainakaan pehmeä ja kallis parkettilattia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä kovempi ja kestävämpi koirakodin lattia on, sitä parempi. Mikäli lattia on hyvin liukas, koira saattaa joutua keskittymään valtavasti jokaisen askeleen ottamiseen, jotta sen tassut eivät lipeäisi. Usein kestävä vinyylilattia, laattalattia tai vaikkapa muovimatto ovat hyviä vaihtoehtoja koiraperheeseen. Aina lattian vaihtaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin tilanteen voi ratkaista lisäämällä kotiin mattoja. Esimerkiksi sisal-matot ovat hyvä ja luonnonmukainen vaihtoehto kotiin ja ne kestävät hyvin myös koiran tassujen kulutusta vuodesta toiseen.Riskialtis valkoinen

Jos kotona asuu koira, tulee hyvin nopeasti selväksi se, ettei valkoinen välttämättä pysy valkoisena. Mikäli suinkin mahdollista, kannattaa kotiin valita ensisijaisesti muita kuin valkoisia huonekaluja etenkin silloin, jos koira viihtyy mielellään myös vaikkapa sohvalla tai nojatuolilla. Vastaavasti myös herkät kankaat voivat hyvin nopeasti virttyä koirataloudessa. Hyviä vaihtoehtoja huonekalujen materiaaleiksi ovat esimerkiksi nahka, mokka tai riittävän laadukas ja kestävä puuvilla.

Pidä arvoesineet kuonon ulottumattomissa

Koiranomistajille on varmasti itsestäänselvä asia se, ettei arvokkaita maljakoita tai muita koriste-esineitä kannata pitää sellaisella korkeudella, josta ne voi kopauttaa lattialle hännänheilautuksella tai kuonon tökkäyksellä. Tällaisilta vahingoilta välttymiseksi onkin fiksua sijoittaa hyllytasoihin, joille haluamansa sisustuselementit saa näppärästi lemmikkieläinten ulottuville.Sijoita laadukkaaseen imuriin

Ellei kyseessä ole täysin karvaton koirarotu, on hyvin todennäköistä, että koirasta lähtee jonkin verran karvaa siitäkin huolimatta, että sen turkkia hoitaa säännöllisesti. Monet koirataloudet päätyvätkin sijoittamaan laadukkaaseen pölynimuriin, jonka avulla kodin pinnat pysyvät puhtaina ja karvattomina. Halvoissa imureissa on se huono puoli, etteivät ne yleensä onnistu keräämään pois mattoihin tai huonekaluihin lujasti kiinnittyneitä karvoja. Mikäli imurin hinta pohdituttaa, kannattaa siihen suhtautua monen vuoden sijoituksena.

On hyvä muistaa, että koira tulee asumaan kotitaloudessa todennäköisesti vuosikausien ajan. Sekä omistajan että koiran kannalta onkin mukavampaa, kun kodin siistinä pitäminen on helppoa ja vie mahdollisimman vähän aikaa.