Anna löytökoiralle koti – aloita etsintä netistä

Moni meistä haaveilee koiran hankkimisesta ja katselee netistä ilmoituksia söpöistä pennuista. Pentu hankitaan useimmiten suoraan kasvattajalta, jolloin pentujen sukutaulukon ja kaikki tiedot saa selville helposti. Tämä onkin tärkeää erityisesti silloin, jos koiran kanssa aikoo käydä näyttelyissä. Viralliset näyttelyt nimittäin vaativat sen, että koiran emä ja isä ovat tiedossa ja koira on tarkistettu eläinlääkärin toimesta.

Kaikille tällaiset asiat eivät kuitenkaan merkitse mitään, sillä nykyään myös kulkukoiria adoptoidaan yhä useammin. Kulkukoirien adoptoiminen on helppoa, sillä adoptoijan ei tarvitse lähteä omasta kodistaan minnekään. Koirat tuodaan Suomeen suoraan ulkomaisilta tarhoilta ja uuden omistajan tulee vain hakea koira sovitusta paikasta sovittuun aikaan. Löytökoiran adoptoiminen on siis asia, jota kannattaa ehdottomasti harkita.

Mistä löytökoiria voi adoptoida?

Löytökoiria voi adoptoida hyvin monesta maasta. Suomessa on lukuisia yhdistyksiä, jotka auttavat adoptoimaan koiria. Sinulla ei tarvitse olla mitään muuta kuin tietokone, kuten vaikkapa macbook air 13 ja nettiyhteys, jolloin pääsetkin jo tutustumaan yhdistysten sivuihin. Sinulla ei siis missään nimessä tarvitse olla käytössäsi uusinta tekniikkaa tai hienointa tietokonetta, vaan käytetty tietokone sopii oikein hyvin. Adoptioyhdistysten sivut toimivat hyvin kaikilla koneilla ja käyttöjärjestelmillä. Sivuilla kerrotaan yleisesti koirien adoptoimisesta ja siitä, mitä kustannuksia se tulee sisältämään. Kaikki Suomeen adoptoidut koirat tarkastetaan eläinlääkärin toimesta ennen Suomeen tuomista. Niin rokotusten kuin madotusten tulee olla kunnossa. Jokaiselta Suomeen tuotavalta koiralta tulee löytyä passi ja mikrosiru. Mikrosiru tarkistetaan ja sitä verrataan passista löytyvään mikrosirun numeroon. Näin voidaan varmistaa, että kyseessä on sama koira kuin passissa lukee.

Kun nettisivuilta on löytynyt itselle mieleinen koira, voi siitä laittaa adoptiohakemuksen. Siinä kysytään yleisesti taloudessa asuvista perheenjäsenistä, talouden koirakokemuksesta sekä muun muassa siitä, millaiset elinolosuhteet koiralle voitaisiin taata. Monesti pelkkä kirjallinen hakemus ei riitä, vaan hakemuksen jälkeen käydään vielä puhelinhaastattelu, jossa kerrataan asioita ja mietitään, voisiko koira sopia juuri hakijan kotiin. Joiden koirien kohdalla on erityisen tärkeää löytää sopiva koti, sillä koirilla voi olla erikoistarpeita. Jotkut koirat ovat eläneet tarhalla koko ikänsä, eivätkä sen vuoksi osaa mitään kotikoiran tapoja. Tällöin koiraa ei voi antaa täysin kokemattomaan kotiin, sillä koiralle tulee opettaa aivan kaikki sisäsiisteydestä hihnassa kävelemiseen saakka.

Mihin tulee varautua, kun löytökoira tulee kotiin?

Löytökoira voi olla ensimmäisten viikkojen aikana todella arka. Se ei välttämättä uskalla liikkua minnekään ja saattaa jopa pelätä kosketusta. Joidenkin koirien kohdalla on ollut huonoa kohtelua, mikä näkyy koiran käytöksessä. Toisaalta taas tarhalla oleminen ilman sen suurempia ihmiskontakteja on myös yksi syy siihen, miksi koira saattaa pelätä. Se ei ehkä vain ole tottunut ihmisiin, eikä tiedä, keneen voi luottaa. Ajan myötä koira kuitenkin oppii yleensä luottamaan ja kiintyy omistajaansa. Se voi hakea omistajasta turvaa esimerkiksi ulkoilun aikana, jos vastaan tulee muita koiria tai ihmisiä. Omistajan täytyy pystyä vastaamaan tähän ja antaa koiralle sen kaipaamaa turvaa. Vain siten koira voi tuntea olonsa hyväksi.

Löytäkoiran kohdalla tulee varautua myös ylimääräisiin eläinlääkärikustannuksiin. Vaikka löytökoirat tarkastetaan aina ennen Suomeen tuomista, ei niiden terveydentilasta voi olla täysin varma. Joskus koirat ovat huomattavasti vanhempia kuin niiden on arvioitu olevan. Vanheneva koira saattaa tarvita eläinlääkärin hoitoa ja lääkitystä. Tähän kaikkeen tulee siis varautua löytökoiran kohdalla.